Optrekkend vocht

optrekkend vocht

Optrekkend vocht: oorzaken, gevolgen en oplossingen

Optrekkend vocht is een veelvoorkomend probleem in huizen over de hele wereld en het kan ernstige schade aan je woning en gezondheid veroorzaken als het niet wordt aangepakt. In dit blogbericht zullen we dieper ingaan op de oorzaken en gevolgen van optrekkend vocht, evenals enkele effectieve oplossingen om dit probleem te bestrijden.

Wat is optrekkend vocht?

Optrekkend vocht, ook wel opstijgend vocht genoemd, treedt op wanneer grondwater door de fundering van een gebouw omhoog beweegt in muren en structuren. Dit gebeurt meestal als gevolg van capillaire werking, waarbij water door kleine openingen in het metselwerk omhoog wordt getrokken.

Gevolgen van optrekkend vocht

Optrekkend vocht kan leiden tot verschillende problemen in huis. We noemen ze hieronder:
  • Schimmel en meeldauw: vocht creëert een ideale omgeving voor schimmel- en meeldauwgroei, wat schadelijk kan zijn voor de gezondheid van bewoners.
  • Afbladderende verf en loslatend behang: vocht kan verf doen afbladderen en behang doen loslaten, wat de esthetiek van je huis aantast.
  • Schade aan muurstructuur: op de lange termijn kan optrekkend vocht structurele schade aan muren en funderingen veroorzaken.
  • Energieverlies: vocht in huis kan ook leiden tot warmteverlies, wat resulteert in hogere energierekeningen.

Effectieve oplossingen

Om optrekkend vocht te bestrijden, zijn er verschillende effectieve oplossingen beschikbaar:
  • Injectie van DPC (Damp-Proof Course): DPC is een veelgebruikte methode waarbij een waterdichte barrière in de muur wordt geïnjecteerd om het opstijgen van vocht te stoppen.
  • Ontluchtingsopeningen: het installeren van ontluchtingsopeningen in buitenmuren kan helpen bij vochtregulatie.
  • Gebruik van vochtwerende verf: het aanbrengen van vochtwerende verf op muren kan het binnendringen van vocht verminderen.
  • Verbeterde drainage: zorg ervoor dat regenwater weg van je huis wordt geleid om het grondwaterpeil te verlagen.
  • Professionele hulp: in ernstige gevallen is het raadzaam om een professional in te schakelen voor vochtbestrijding.

Essentieel voor de aanpak

Het aanpakken van optrekkend vocht is van essentieel belang om de integriteit van je huis te behouden en een gezonde leefomgeving te garanderen. Als je vermoedt dat je last hebt van optrekkend vocht, aarzel dan niet om actie te ondernemen en deze problemen aan te pakken.

Bezwaar?

Heb je een professional ingehuurd om optrekkend vocht te bestrijden en heb je onterecht een factuur hiervoor ontvangen? Lees dan in dit blog hoe je hiertegen bezwaar kunt maken.