Wat is het beste hout voor je tuinhek?

Je hebt besloten dat je een nieuw tuinhek nodig hebt. Je kent de functie die je wilt dat het uitvoert en de uitstraling die je wilt dat het biedt. Maar het soort hout dat moet worden gebruikt … dat is niet zo duidelijk. Hoe weet je welk hout je het beste voor een schutting kunt gebruiken? Er zijn veel materiaal opties voor omheiningen beschikbaar, maar enkele van de meest voorkomende houtsoorten die voor afrasteringen worden gebruikt, zijn Vurenhout, Douglashout en eikenhout. Ze zijn niet allemaal gelijk in karaktereigenschappen, maar ze zullen je allemaal een sterke, stevige omheining geven (ervan uitgaande dat deze correct is geïnstalleerd). Je keuze gaat minder over veiligheid en meer over de uitstraling die je wenst te hebben, de kenmerken die je wilt dat jouw omheining heeft en je budget!

Hier zijn feiten over douglashout op basis van uiterlijk, kenmerken en budget om je te helpen bij het kiezen van het beste hout voor jouw houten omheining.

Douglashout voor je tuinhek

Esthetiek

Douglas hout is typisch een lichtbruine kleur met een vleugje rood en/of geel. Het heeft een rechte, gelijkmatige nerf met af en toe knopen, afhankelijk van de kwaliteit. Het behoudt zijn kleur een tijdje voordat het een grijze tint krijgt, die kan worden vertraagd door verzegeling. Het kan worden geverfd, gebeitst of verzegeld om aan de gewenste look te voldoen.

Sterkte/stabiliteit/weerstand

Douglasspar staat algemeen bekend om zijn superieure sterkte, stabiliteit en hoogwaardige uitstraling, waardoor het een populair bouwmateriaal is voor projecten van houten spanten tot hekwerken. Als het onbehandeld blijft, heeft het een natuurlijke weerstand tegen rot en bederf, die kan worden verbeterd door een beschermende afwerking aan te brengen. Veel Douglassparren Hekpalen worden al geleverd met een in de fabriek aangebrachte afwerking.

Bron: houtdirect.nl