Het goed verzorgen van een boom

boom-online-kopen

Bij de aankoop van een boom is het belangrijk de boom goed verzorgen. Dit zorgt ervoor dat de boom gezond blijft en lang meegaat. Vooral de eerste jaren na aanplant van de boom is een goede verzorging belangrijk. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk een boom goed te snoeien. Vooral de eerste snoei is belangrijk om de verhouding tussen de wortels en de kroon te optimaliseren. Ook moet de boom voldoende water krijgen. In droge periodes kan de boom zelf nog niet voldoende water vinden. Ook in koude periodes is het belangrijk de boom water te geven. We zullen hier de verzorging van twee bomen behandelen. Dit gaat om de verzorging van de glansmispel en de steeneik.

De verzorging van de glansmispel en de steeneik

Bij het aanplanten van de glansmispel is het belangrijk deze voldoende water te geven, zeker in de groeiperiode. Deze groeiperiode valt meestal van maart tot oktober. De boom heeft water nodig tot het moment dat de wortels zichzelf kunnen voorzien van water. Dit moment vindt plaats wanneer de wortels zich buiten het gegraven plant gat bevinden. Bij de steeneik is het belangrijk dat deze op een waterdoorlatende plek wordt gepland. Daarnaast is het fijn als de steeneik op een plek staat waar deze niet de volle oosterwind krijgt. De eerste drie tot vier jaar moet de steeneik goed worden beschermd deze de vrieskou. Het is hierbij belangrijk de steeneik veel water te geven wanneer er een langdurige vorstperiode voorspeld wordt.

Het snoeien van de bomen

Het is ook belangrijk de bomen goed te snoeien. Zoals eerder aangegeven is dit vooral belangrijk in het eerste jaar. Een glansmispel kan je het beste twee keer per jaar snoeien. Dit zorgt voor vormbehoud van de boom. De eerste snoeibeurt kan het beste begin maart plaatsvinden, net voor het groeiseizoen begint. De vorm van het snoeien is afhankelijk van de vormsoort. Dit kan verschillen tussen bijvoorbeeld een bol, een kegel of een cilinder. De steeneik kan je het beste snoeien in maart of april. In deze maanden is de kans op strenge vorst heel klein. Door de fijne vertakking van de steeneik kan de boom in elke mogelijke vorm worden gesnoeid.