De werkbank

Een werkbank is een tafel die door houtbewerkers wordt gebruikt om werkstukken vast te houden terwijl ze met ander gereedschap worden bewerkt. Er zijn vele stijlen houtbewerkingsbanken, elk weerspiegelt het soort werk dat moet worden gedaan of de manier van werken van de vakman. De meeste banken hebben twee kenmerken gemeen: ze zijn zwaar en stijf genoeg om stil te blijven terwijl het hout wordt bewerkt, en er is een methode om het werk op een comfortabele positie en hoogte op zijn plaats te houden, zodat de werknemer beide vrij kan gebruiken. handen op de tools. Het belangrijkste dat banken onderscheidt, is de manier waarop het werk op zijn plaats wordt gehouden. De meeste banken hebben meer dan één manier om dit te doen, afhankelijk van de handeling die wordt uitgevoerd.

Opties werkbank gebruikt

Er is veel mogelijk met een werkbank gebruikt. Zo zijn er twee hoofdcategorieën bankschroeven die je erop kunt bevestigen: Bankschroeven aan het uiteinde van de bank en bankschroeven aan de voorkant van de bank. Eindschroeven (ook wel ‘staartschroeven’ genoemd) worden voor rechtshandige werknemers meestal aan de rechterkant van de bank gemonteerd. Ze kunnen het werk doorgaans op twee manieren vasthouden: tussen de kaken en langs de bovenkant van de bank met behulp van beweegbare ‘honden’ in plaats van kaken. Niet alle banken hebben staartschroeven. Een voorste bankschroef (ook wel ‘gezichtsklem’ of ‘schouderschroef’ genoemd) wordt meestal aan de linker voorkant van de bank gemonteerd. Ze kunnen worden gebruikt voor het vasthouden van een plank die aan de rand moet worden verbonden, of soms voor het uitzagen van zwaluwstaarten en dergelijke.

Hoe een gebruikte werkbank te gebruiken?

De optimale maat van een bank hangt af van het uit te voeren werk, ruimteoverwegingen en budget. Natuurlijk is een gebruikte werkbank goedkoper. Maar over het algemeen is groter beter – hoewel de meeste houtbewerkers vinden dat het meeste werk wordt gedaan aan de voorkant, enkele centimeters van de bovenkant, en dan meestal in de voorste bankschroef of precies rond de staartschroef. Een kleinere, smalle bank is dus niet zozeer een nadeel als je zou verwachten – en het is veel beter dan helemaal geen bank. De klassieke bank van ”Tage Frid” is relatief klein en het is een van de meest gekopieerde ontwerpen. Een groot nadeel van een kleinere bank is dat ze meestal te licht zijn om zwaar werk te weerstaan ​​zonder te slippen – maar dit probleem kan worden ondervangen door de bank aan de vloer te bevestigen.